Tjänster

Sommarskötsel

 

Under sommaren behöver gräsmattan gödslas, klippa och trimmas. I augusti är det en bra tid att reparera gräsmattan med dressjord och gräsfrö. Vattning av buskar, träd, planteringsytor och gräsmattor behövs göras under hela sommaren.


I juni, när det inte är risk för nattfrost, är en bra tid att plantera sommarblommor i krukor. Kantskära rabatter, ogräsrensa. Ansa bort vissna blommor. Gallra buskar och mylla ner tillexempel kogödsel eller kompostjord i planteringar, runt träd, buskar och häckar. Klippa häcken, JAS-beskära träd bland annat körsbär, plommon, lönn, björk, äpple mfl.


Man kan även plantera hela sommaren men det är ändå en fördel att göra det i augusti när det börjar bli lite svalare och lite fuktigare på nätterna.

Höstskötsel

 

På hösten så fortsätter vi att vattna växter och gräs vid behov och klippa gräset så länge det växer, Reparation av gräsmattan eller anlägga en ny gräsmatta är bra att göra nu. 


Nu är det även bra att plantera träd, buskar, krukodlade- och barrotade häckplantor, rosor och perenner, på hösten är jorden naturligt fuktig och gör det då lättare för växterna/gräsmattan att etablera sig. 


Vill man dela växter pga att dom blivit för stora eller det är för tätt i rabatten så går det bra nu, man brukar säga att de som blommar på våren/försommaren delas på hösten och de växter som blommar på sensommaren/hösten delas bäst på våren.


Vi fortsätter med JAS-beskärningen och häckar går fortfarande att klippa. 

Nu kommer alla lökar ut i handeln så vill man ha lite nya blomsterlökar till våren så planteras det nu. Byt även ut sommarblommorna i dina krukor till härliga höstväxter. 


Löven börjar falla och det är dags att börja ta upp dom men det är alltid bra att ha en del kvar i rabatter och runt buskar och träd, det blir extra skydd och även näring för växterna.

Skydda känsliga växter inför vintern lägg tex granris eller löv runt bland annat dina rosor.

Vinterskötsel

 

Så länge det inte är tjäle i marken kan man plantera buskar, träd, häckar. 

Tänk på att snön tynger ner grenar och buskar så det är bra att skaka bort snön.


Annars nu så är det dag att skotta snö, sanda och möjligtvis salta där det behövs.


Skydda dina träd och buskar mot gnagare.

Vårskötsel

 

Vårstäda i rabatterna, ta bort gamla löv, grenar och klipp ner vissna/torra perenner så att de nya kan komma upp , lämna gärna lite kvar det är bra näring för växterna.


På vårvintern är det bra tid för att beskära äppel- och päronträden. 

Rensa ogräs, jordförbättra och gödsla (men inte för tidigt) i rabatterna.  Räfsa gräsmattan, lufta, dressa och så i gräs är dags att göra på våren, gödsla så att gräset mår bra och ogräs, mossa trivs inte lika då.


Plantera perenner, buskar och träd det går att göra så fort tjälen släpper, nu är det fortfarande fuktigt i marken och man behöver inte vattna lika mycket men glöm inte att göra det om behovet finns.


Gör vårfint i dina utomhuskrukor, nu kommer lökväxter, penséer och andra fina vårväxter i butikerna.